Új fehér hollókat avattak

2013.09.11.

A könyvbemutató maga is fehér hollónak számított a hasonló események sorában, hiszen igen ritka, hogy egy ilyen rendezvény a meghirdetett időben, késés nélkül kezdődik. A folytatás sem volt szokványos, ugyanis a frissen megjelent kötetből való felolvasás, netán szavalás vagy a bemutató hangulatát emelő klasszikus élőzene helyett az újságíró-sorozatban megjelent korábbi kötetek szerzői számoltak be röviden azokról az élményeikről, amelyekben anyaggyűjtésük során volt részük a szórványban. A Kolozsvári Televízió, a Kolozsvári Rádió, a Népújság, a Bányavidéki Új Szó, a Brassói Lapok és a Marosvásárhelyi Rádió közös tényfeltáró tevékenységéről hallhattak a szép számmal összegyűlt érdeklődők. Megtudhattuk például, hogy miért nem lett Szinérváralján magyar iskola – holott a román polgármester magyarul, élő adásban jelentette be annak létrehozását –, majd Bodolai Gyöngyi (Népújság) és Ötvös József (Üzenet) Kissármásra és a Zsil-völgyébe is elkalauzolta a jelenlévőket. Végül Puskás Sándornak a kolozsvári Távközlési Palotát díszítő Hullámairól mesélt maga a szobrász, Szabó Csaba tévériportjában.

A Kérdő útján – Beszélgetések a kultúrparton címet viselő kötetet Szabó Csaba, a sorozat szerkesztője, egyben a Világhírnév Kiadó és az ahhoz kapcsolódó Szórványtengely-mozgalom „atyja”, illetve Mihály István, a Kolozsvári Rádió szerkesztője méltatta igen szép szavakkal, majd természetesen felszólaltak a szerzők is, apa és lánya. Előbbi, Ambrus Attila elismert újságíró, a Brassói Lapok és az Inga című művelődési lap főszerkesztője, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének volt elnöke, Ambrus Melinda pedig az egyik legjobb hazai diáklapnak, a brassói Visszhangnak a főszerkesztője, a kulturpart.ro portál szerkesztője. A szerzők az innenső partra, illetve a túlsó partra viszik magukkal az olvasót: az innensőn többek között Szabó Gyula, Jancsik Pál, Mircea Dinescu, Markó Béla, Sánta Ferenc vall szerelemről, szülőföldről, sörözőkről vagy éppen az erdélyi kövekről, a túlsón Lajkó Félix, Fábry Sándor, Dancs Annamari, Ganxta Zolee, Domokos László, Erőss Zsolt stb. a tejbegrúzról, a vulgáris esztétikáról, munkáról, családról… Ilyenformán érdekes látni, hogy mi érdekelte az újságírót – és riportalanyaikat – 20 éve és most, s bár a távolság óriásinak tűnhet, mégis van egy közös kapocs: az emberség.

Ambrus Attila az utóbbi mintegy 20 év, lánya 4 év interjúiból válogatta össze a kötetben megjelenteket, az interjúfüzérek szervesen illeszkednek abba a médiapróza-irányzatba, amelyet a Szórványtengely-mozgalomFehér Holló újságíróklubja szívügyének tekint.