Teleki Károlyka gróf emlék-, illetve díszfogatáról

2013.09.02.
Szabó Csaba   

Nagy érdeklődés övezte a Fehér Holló újságíró-sorozat legújabb kiadványának bemutatóját augusztus 13-án délután a kolozsvári EME-székházban. A kolozsvári születésű, ma az Egyesült Államokban tanító Lőwy Dánielnek az egykori gróf úrfival, a tizennégy éves koráig a sáromberki kastélyban nevelkedett Teleki Károlykával készített beszélgetőkönyvét több mint félórás dedikáló sor tette nemcsak hitelessé, hanem nagycsaládiassá is.

A Fehér Holló Médiaklub újságíró-sorozatát a klub alapítója, Szabó Csaba tévés újságíró mutatta be, kiemelve annak nemcsak szakmai, de közösségépítő jellegét is. Az alapító-főszerkesztő elmondta: a lassan a huszadik kötet felé araszoló sorozatot nemcsak a terepjáró-szépíró újságírók jövőbe vetett hite, de az öröm és az összetartozás katartikus élménye is egyben tartja, sőt, tovább is hajtja a médiapróza világösvényein.

„Manapság ritka az olyan grafikus, aki egy közszolgálati kiadó felkérésére, hogy illusztrálna-e egy médiapróza-kötetet, ne azt kérdezze, hogy mennyi a grafikák darabja, hanem azt, hogy hányat kell barátilag elkészítenie. Kolozsvár egyik legnépszerűbb és legsikeresebb grafikusa, Balázs Ernő ez utóbbiak közé tartozik, így tárt karokkal várják azok a Fehér Hollók, akik a régi erdélyi önszerveződés jegyében végzik újságíró munkájukat” – mondta a kiadó főszerkesztője.

Lőwy Dániel a könyv születéséről mesélt: a Washingtoni Magyar Klubban ismerkedett meg gr. Teleki Károllyal, és 2007-ben készített vele hangszalagra rögzített interjút annak gyermekkori élményeiről, a sáromberki kastély életéről, lakóinak – arisztokratáknak, inasoknak, béreseknek, szobalányoknak, tiszttartóknak és fräuleinoknak – minden- és ünnepnapjaikról.

A Marosvásárhelyen „virágárus grófnéként” is ismert – és szeretettel emlegetett – Teleki Gemma nagyobbik fia, Teleki Károly tizennégy éves koráig a sáromberki kastélyban, illetve a család más kastélyaiban-udvarházaiban nevelkedett. Lőwy Dániel vegyész, közíró, helytörténész az Egyesült Államokban beszélgetett el az időközben neves űrhajózási szakemberré lett gr. Teleki Károllyal gyermekkora emlékeiről. Az eredetileg csak szikár dokumentumjellegűre tervezett mélyinterjú az emlékek és történelmi távlatok forgatagában észrevétlenül átalakult, és lassan, óvatosan valóságos családregénnyé nőtte ki magát. Lőwy Dániel kérdezési stílusa, valós érdeklődése, tudása és leplezetlen empátiája nemcsak olvasmányos beszélgetőkönyvvé, de egy letűnt világ, egy egyszer volt életmód krónikavázlatává is tette a kötetet, amelynek már a címe is egyszerre mesés és földön járó: Károlyka gróf díszfogata. Azt, hogy ezeknek az emlékeknek, lenyűgöző történeteknek, néhol anekdotikus árnyalatú életképeknek milyen húzóerejük van, és hogyan találnak helyet a korabeli fogatokon – azt már az olvasó hivatott eldönteni.