Elérhetőség: 0744-646425

Kosaram
üres

Gyergyószentmiklóson a Fehér Holló - Bodó Márta sajtótükre - Hit, kultúra, kommunikáció

2013.08.16.

A kisközösségek azt szeretnék, hogy viszont-lássák saját magukat a sajtóban - derült ki a Bodó Márta Hit, kultúra, kommunikáció című Fehér holló-kötetének gyergyószentmiklósi bemutatóján.

 

Népes közönség - egyben kiforrott közösség - előtt mutatkozott be péntek este a gyergyó-szentmiklósi Szent István-plébánia közösségi termében a Szórványtengely-mozgalom Fehér Holló újságíróklubja Bodó Márta, a Vasárnap hetilap és a Keresztény Szó folyóirat főszerkesztője által jegyzett Hit, kultúra, kommunikáció című könyvének bemutatója kapcsán.

 

A szerzőt a vendéglátók mutatták be, majd Sarány István, a Hargita Népe napilap felelős szerkesztője ismertette a hallgatósággal a Szórványtengely-mozgalom létrejöttének körülményeit, célját, illetve a Fehér Holló könyvsorozatot.

martabodo.1.jpg

 

 

Mint mondta, a Szórványtengely mozgalmat Szabó Csaba kolozsvári tévés újságíró és lelkes baráti társasága hozta létre a szórványközösségek felkarolása, egymás közötti kapcsolatok létesítése, magyarként való megmaradása érdekében. Hozzáfűzte: alkatánál, érdeklődésénél és munkájánál fogva számos szórványközösséget felkeresett, gondokat térképezett fel. De nem állt meg a diagnózis felállításánál, hanem receptet írt, gyógyírt keresett számos esetben - hangsúlyozta Sarány István.

Kiemelte, hogy a Fehér Holló című könyvsorozat, akárcsak a mögötte meghúzódó, szinte ad-hoc módon szerveződött és mindenféle kötöttségektől mentes újságíróklub - mint már címe is jelzi - valami fura szerzet,  s olyan újságírókat tömörít, akik önszántukból, saját energiaforrásokra támaszkodva próbálnak kapcsolatokat teremteni közösségek, közösségépítő intézmények és az erdélyi magyarság gondjait önzetlenül felvállaló személyiségek, civil csoportosulások között.

 

 

- Fura szerzetek vagyunk, mert - mit ad Isten - ingyen dolgozunk - mondta -, ezek a kötetek úgy jelennek meg, hogy az egyik kötet eladási árából fizeti a kiadó a következő nyomdaszámláit. Honorárium nincs, akevéske haszon szórványprogramok támogatására megy. Ez a mi fizetségünk - fűzte hozzá Sarány.

 

Mint megjegyezte, kolozsváriként, brassóiként, vagy a mezőségre rálátó marosvásárhelyiként nem nehéz szórványtémákban elmerülni, de székelyföldön élő székelyként hogyan lehet ezt megtenni?

 

martabodo3.jpg- Nos, a háromszékről Kolozsvárra csángált Benkő Levente vagy (öndicséret gyalázat!) jómagam is szórványkodunk - jegyezte meg.Hogy ez miben áll? A választ is ő maga fogalmazta meg: „féltve szidjuk székely véreinket, megpróbálván felhívni figyelmüket saját gyarlóságainkra, arra, hogy miként szórványosodunk lélekben, magatartásban, kultúrában, önbecsülésben".

A továbbiakban megismételte a Benkő Levente holló-kötetének kolozsvári bemutatóján elhangzottakat, miszerint „sokat kell tanulnunk a hivatalos közbeszéd által szórványnak nevezett léthelyzetben élő magyar testvéreinktől: az együttélés kultúráját kell megtanulnunk. A védekezési mechanizmusokat kell megtanulnunk. Az alázatot és a kölcsönös tiszteletet".

 

Végezetül arra a kérdésre keresett választ, hogy miként illeszkedik Bodó Mártának a katolicizmus és a kommunikáció összefüggéseit firtató tanulmányát, katolikus személyiségekkel készített interjúit és egyházi témákban készített riportjait tartalmazó kötete a Fehér Holló sorozatba.

 

- A fél évszázados agymosás, illetve a - véleményem szerint túlzott - liberalizmus szemszögéből nézve a hit, a kultúra és a kommunikáció három különböző fogalom - jegyezte meg a méltató -, a hit ugyanis e szemléletben magánügy, a kultúra valami megfoghatatlan dolog, amely magába foglalja a festészetet, a komolyzenét és a népi szellemi kultúrát - ezt is többnyire népzenére és néptáncra redukálva - a kommunikáció pedig egyoldalú közlés, amelyet többnyire a média folytat.

 

Mint mondta, meggyőződése, hogy a három fogalom szorosan összefügg egymással. Összefügg, mert a hit nem magánügy; ugyanis a keresztény hit határozza meg az általunk civilizáltnak nevezett világ értékrendjét, kultúráját, egy olyan kultúrát, amelyben a közlés - divatos szóval élve: a kommunikáció - két- vagy többirányú.

 

martabodo2.jpg

- Bodó Márta kötete nem véletlenül jelenik meg a Fehér holló sorozat-ban, ugyanis a szerző ő maga, személyiségével, hivatásával, munkásságával együtt fehér hollónak számít - indokolta állítását.

 

Hangsúlyozta, hogy az informális médiaklub célja a szórvány-közösségek felkarolása, egymás közötti kapcsolatok létesítése, magyarkéntvaló megmaradása érdekében. Hogy miként járul hozzá Bodó Márta e célok teljesítéséhez?

 

- Hát például azzal, hogy rendet rak a fejünkben, összeköti a Hit, a kultúra és a kommunikáció fogalmakat. Ugyanakkor a katolikus - hogy csúnya divatos szót használjak: - VIP-k megszólaltatásával közelebb hozza a nagyvilágot, ráeszméltet arra, hogy mi: erdélyi magyarok a nyugati kereszténység részei vagyunk. Azonos a hitünk, a kultúránk. Csak éppen kissé szórványba kerültünk... - zárta mondandóját Sarány István.

 

Bodó Márta ismertette a kötet tartalmát, s közben mindennapi munkájáról beszélt. Mint mondta, a magyar szakirodalomban használt tömegtájékoztatás fogalom nem fedi a kommunikáció fogalmát, ugyanis a katolikus egyház nem tömeget, hanem közösséget szolgál, s nem tájékoztatni - azaz egyirányú közlést folytatni - akar, hanem párbeszédet folytatni a közösséggel.

 

Kitért egy-egy írás, interjú létrejöttének körülményeire - pl. a Schönborn bíborossal az interjú Marosvásárhelyen egy autóban készült, miközben az egyházi elöljáró egyik helyszínről a másikra utazott.

 

bodomarta4.jpg

 

 

Végül Bodó Márta felkérte a találkozó résztvevőit, hogy fejtsék ki véleményüket az elhangzottakkal kapcsolatban. Rendre vetődtek fel olyan kérdések, mint hit, közösség, tájékoztatás és kommunikáció. A jelenlévők közül többen is szóvá tették, hogy szeretnének gyakrabban olvasni egyházi közösségük életéről, eseményeiről, történéseiről az egyházi és a világi sajtóban egyaránt. A két újságíró kifejtette, hogy ennek nincs akadálya, nagyon fontos, hogy minél több pontos információ jusson a lapkészítők tudomására, hogy a történésekről idejében tájékoztathassák olvasóikat.

 

                                                                                           (hollópress)

sLYyVP6Bc

posted on 2014.08.30.
Intormafion is power and now I'm a !@#$ing dictator.

AsaPgFUMB5Rk

posted on 2014.09.01.
There are no words to describe how <a href="http://zlnrim.com">bocauiods</a> this is.

WzlWItjjry

posted on 2014.09.01.
All of these articles have saved me a lot of heeadchas. http://rysgoi.com [url=http://lgitgbyag.com]lgitgbyag[/url] [link=http://wxsengcvtp.com]wxsengcvtp[/link]

2gI14zbZrJw

posted on 2014.09.02.
Shoot, so that's that one <a href="http://qtneboa.com">supsopes.</a>

83ozW292Pbi

posted on 2014.09.04.
daj??? c9n azt sem tudtam, hogy ott lehet kiszfarf3ke9szletet kapni! No majd megne9zzfck. Hol van? A gyeokerszte1lyon? Tegnap az f6sszes nagyszfclő egyszerre gare1zde1lkodott az Ikee1ban, e9n meg telefonon veze9nyeltem mit vegyenek. No aze9rt ez edgy persze tfal sze9p lenne... :)Csak anyf3s nem tale1lta az aje1nde9kot e9s kiagyaltunk valami me1st helyette.Apf3s meg mage1nak vett e1gyat az egyik szobe1ba. http://osmrfdo.com [url=http://ntslqh.com]ntslqh[/url] [link=http://cfisklgkl.com]cfisklgkl[/link]

zaQZqyRrly

posted on 2016.08.10.
I told my kids we'd play after I found what I neddee. Damnit.

eRpyZ5zGvPJ6

posted on 2016.08.10.
Me and this article, sitting in a tree, <a href="http://avhazojyfjf.com">L--AN-REN-I---G!</a>

7CH11soYfr

posted on 2016.08.11.
Yours is a clever way of thikning about it. http://ohtouzq.com [url=http://odcvljlz.com]odcvljlz[/url] [link=http://egmxdskq.com]egmxdskq[/link]

JvzZJ9P6qvSY

posted on 2016.08.12.
Such a deep <a href="http://ebnjwvqpnhr.com">anrsew!</a> GD&RVVF

ikqNrWIzY

posted on 2016.08.14.
You've captured this peletcfry. Thanks for taking the time! http://wywxxp.com [url=http://fbpfsiatzn.com]fbpfsiatzn[/url] [link=http://ugdoabbq.com]ugdoabbq[/link]

1 2 Következő

Hozzászólás elfogadása

* Kötelező kitölteni

« Vissza